Ja que el següent dia 3 de febrer és el dia internacional de la pastanaga, volem parlar-vos una mica d’aquest aliment.

És probable que els avantpassats silvestres de la pastanaga vinguessin d’Iran, país que continua sent el centre de diversitat de l’espècie silvestre Daucus Carota. El cultiu selectiu durant segles d’una subespècie natural, a donat lloc a la hortalissa comú.

Antigament, la pastanaga es cultivava per les seves fulles i llavors aromàtiques, no per la seva arrel. Encara avui, alguns dels seus parents es cultiven per aquestes, tals com el julivert, el fonoll, l’anet i el comí. La pastanaga moderna va ser possiblement introduïda a Europa entre els segles VIII i X.

Les pastanagues taronges van aparèixer en els Països Baixos durant el segle XVI, quan els agricultors neerlandesos van fer una selecció de pastanagues de color taronja. Tals pastanagues ataronjades, riques en carotens, van tenir tal èxit, que actualment son les més difoses globalment.

Beneficis de la pastanaga

La pastanaga sol dir-se que ajuda a bronzejar la pell i que és bona per la vista, però més enllà d’aquests efectes, la majoria dels mortals desconeix la quantitat de beneficis que reporta al organisme.

Al vapor, bullida, crua, cuita, liquada o simplement fresca, la pastanaga forma part del grup d’aliments amb  “efectes prometedors” en la prevenció d’alguns tipus de càncer, segons senyala la OMS en el seu informe “World Cancer Report 2014”. Junt amb els espinacs i els tomàquets, hortalisses que també contenen carotenoides, serveixen per prevenir el càncer de mama.

El consum habitual d’aquesta hortalissa aporta una important quantitat de vitamines (A, B, C i E), minerals i compostos antioxidants, a més, té un valor calòric molt baix.

Altres beneficis

Estimulen l’apetit. L’aroma de la pastanaga estimula l’apetit. Si la falta d’aquest es converteix en un inconvenient, la pastanaga pot ser vital per la seva estabilització.

Bones per la dentadura. Menjar pastanagues crues enforteix les dents i les genives. A més, el fluor present en aliments com la pastanaga, els espinacs o les pomes, és un mineral fundamental per cuidar l’esmalt dental.

Milloren problemes intestinals. Ajuda a combatre l’estrenyiment i el mal d’estomac. A més, calma les molestis gàstriques i l’excés d’acidesa.

Diürètiques. Pel seu elevat contingut d’aigua, és diürètica i ajuda a la desintegració dels càlculs renals.

Energia per el cervell. Rica en potassi i fòsfor, les pastanagues son un remei per ments cansades i nervis deslligats.

Revitalitzadores. Els betacarotens son uns poderosos protectors que eviten l’envelliment prematur. Protegeixen la nostra retina i eviten l’aparició de cataractes. També enforteixen i revitalitzen les ungles i els cabells.

Milloren la qualitat de la llet materna. El betacarotè i la vitamina A milloren la qualitat biològica de la llet materna. La ingesta de betacarotens, minerals i encimes de la pastanaga, afavoreixen a la producció saludable de llet materna.

Per posar en pràctica tota aquesta meravellosa gamma d’efectes beneficiosos pel nostre organisme, només hem d’incloure la pastanaga a la nostra alimentació habitual.

Pin It on Pinterest