No es coneix a ciència certa l’inici precís de la celebració a Barcelona d’aquestes festes d’origen pagà. Del que si que es té constància, gràcies a una disposició de l’any 1333 del Consell de Cent (institució del govern) és que aquell any es van començar a regular l’ús de màscares en certs llocs i situacions i es prohibia a tota persona l’habitual llançament de taronges (origen de la tradicional Τaronjada) durant els festejos.

Segons els historiadors, el Carnaval de Barcelona va ser el més important de la seva època entre els segles XVII i XVIII però, com tantes altres coses de l’historia de Barcelona, el Carnaval també ha sigut una festa d’anades i tornades a causa dels avatars polítics.

Des de fa uns anys, en el programa de festes del Carnaval de Barcelona, s’ha tornat a recuperar algunes de les celebracions més tradicionals, com els Balls de Màscares i La Τaronjada, una explosió de confeti i globus de color taronja que recreen les antigues batalles de taronges podrides, documentades des del segle XIV, que es feien a la Rambla, i que van acabar prohibint-se degut a la seva pròpia duresa.

A la capital catalana es celebra aquesta festivitat d’un mode molt especial i original, sent una de les festes més participatives en tota la ciutat. La Τaronjada és l’activitat més significativa i representa l’acte central del Carnaval de Barcelona.

La tradicional festa es divideix en 4 parts

La primera d’elles consta d’una sèrie de danses populars originaries de diferents poblacions catalanes i es realitzen a la Plaça Comercial. Aquí, la tradició és esperar l’arribada dels cercaviles del Rei Carnestoltes.

La segona part d’aquest festeig la composa el popular cercaviles del Rei Carnestoltes, que transcorre per alguns dels principals llocs i carrers del barri de la Ribera com: el Mercat de Santa Caterina, l’Avinguda Francesc Cambó, la Via Laietana, la Plaça de Santa Maria, el Fossar de les Moreres, el Passeig del Born… En aquest recorregut, els protagonistes son el Rei Carnestoltes i els seu set ambaixadors, junt amb els seguicis de musics, cortesans, abanderats i saltimbanquis.

I per fi, un cop finalitzat el cercaviles, arriba el tant anhelat instant de gaudir de la Gran Batalla Campal de La Τaronjada, segurament l’acte de major diversió de tot el Carnaval barcelonès. És la hora en que tot es torna de color taronja amb moltíssim confeti i globus, a més de personatges i de totes aquelles persones que vulguin participar i gaudir d’aquest moment.

El final de l’acte arriba quan es dona inici al Sarau i al Ball de Màscares, durant el que es podrà ballar amb tots els personatges del Carnaval.

Pin It on Pinterest