Abans de conèixer la importància de mantenir una bona alimentació, hem de saber què és l’alimentació, en què consisteix una alimentació saludable i com l’obtenim.

En primer lloc, l’alimentació és l’activitat bàsica essencial que mantenim tots els organismes vius; consisteix en ingerir aliments per satisfer la necessitat bàsica de la gana i aconseguir l’energia que el cos requereix per mantenir i desenvolupar les seves funcions.

D’altra banda, la bona alimentació es aquella que satisfà plenament les necessitats del individuo, específicament en lo referent a la seva edat, condicions i exigències diàries.

Per què una bona alimentació?

Una bona alimentació suposa, en cas dels nens i dels adolescents, una dieta que afavoreix al creixement i al desenvolupament del organisme de manera integral, per que puguin complir les seves funcions físiques i exigències mentals i cognitives.

En el cas de la gent gran, una bona alimentació o alimentació saludable és aquella que busca que aquestes persones es mantinguin actives, conservin el seu pes i mantinguin una bona salut, es a dir, que romanguin allunyades de les malalties i patologies que estiguin vinculades a una mala alimentació o a mals hàbits alimentaris, com son les malalties cardiovasculars, diabetis, pressió arterial, entre d’altres, d’origen que, pel general, esta associat al consum excessiu de grasses, farines i aliments industrialitzats.

Tots aquests conceptes estan relacionats amb el coneixement i la cura d’aprendre a planificar cada àpat, de manera que proporcioni els nutrients necessaris i que siguin baixos en calories.

En què consisteix una dieta equilibrada? 

Parlar de dieta equilibrada és fer referencia al tipus d’alimentació que contenen tots els nutrients essencials que requereix el nostre organisme per poder funcionar de manera òptima; aquells nutrients son totes les proteïnes, carbohidrats, vitamines, aigua, fibra i minerals.

La importància de mantenir una dieta equilibrada esta en prevenir malalties com el sobrepès, la diabetis, hipertensió o osteoporosis, i permetre que la persona mantingui millor qualitat de vida.

Una dieta equilibrada suposa mantenir quatre condicions bàsiques:

1. Varietat:
En aquest concepte relacionat amb l’alimentació esta la inclusió de tots els grups d’aliments, per proporcionar a l’organisme els nutrients necessaris per que funcioni correctament, com son els carbohidrats, proteïnes, verdures, llegums i fruites.

2. Moderació:
En la moderació esta un dels secrets de l’alimentació saludable, doncs el cos te un límit de capacitat d’assimilació,  absorció de nutrients i utilització d’energia; d’aquí la importància de no saturar el cos en cada ració de menjar.

3. Freqüència:
Consumir freqüent i regularment els aliments és essencial per mantenir un equilibri i funcionament energètic de l’organisme.

4. Hidratació:
El consum d’aigua, per lo menys dos litres al dia, també ha sigut identificada com a fonamental en una dieta sana, doncs la majoria de les reaccions i funcions químiques necessàries pel metabolisme es realitzen en medi aquós, al temps que consumir líquids es una bona manera de controlar la gana.

Aspectes bàsics d’una bona alimentació

Una bona alimentació hauria de ser:

Baixa en grassa: Consumir menys grasses saturades, menys aliments fregits, cremes, mantegues i olis.

Amb carbohidrats i midons: Ingerir porcions adequades de pasta, arròs, pa i cereals és essencial per la salut, per l’aportació d’energia.

Amb alt contingut de fibres: El consum de fibres és essencial per mantenir el funcionament adequat de l’aparell digestiu, prevenir alts nivells de colesterol i triglicèrids i disminuir riscos de diabetis i malalties cardiovascular.

Amb minerals, antioxidants i vitamines: Tots aquests components es troben en verdures, fruites i llavors, per mantenir a ratlla les malalties cardiovasculars.

Pin It on Pinterest