Els lots de Nadal es van originar bastants segles enrere, els seus inicis es remunten al antic imperi romà. En aquella època, aquesta tradició era coneguda com “Sportula” i es realitzava al desembre. Encara que el motiu de festa no era el Nadal sinó la festa pagana en honor a Saturnalia. La Sportula era repartida quan els treballadors acudien a la llar del seu patró a fer el “salutatio matutina”.

Ja en els seus orígens es tractava d’una cistella de vímet amb productes comestibles per al gaudir dels treballadors. Però, en els últims anys del domini romà, el lloc d’obsequiar amb cistelles d’aliments, es va canviar per l’entrega de diners.

En quin moment va canviar l’historia?

La costum va tornar al segle XIX i algunes empreses publiques van començar a fer entrega de cistelles en el període nadalenc. Més tard va arribar el torn a les empreses privades i per últim, a nivell particular com ofrena o regal. Ja en aquesta època, el que prevalia en l’obsequi, eren productes típics nadalencs com torrons, polvorons, pernil… encara que segueix mantenint-se la cistella de vímet com es feia en el seu origen, a l’antiga Roma.

Si be es cert que l’entrega de cistelles es va veure reduïda per part de moltes empreses durant la passada crisis econòmica, però un cop ha anat desapareixent poc a poc aquest període, la venda de cistelles ha tornat a augmentar i la majoria d’empreses obsequien de nou als seus empleats en el mes de desembre a mode de recompensa per l’esforç de tot l’any.

Tipus de cistelles

A les empreses els ajuda enormement el comptar amb una amplia disponibilitat de preus i productes. Així es possible adaptar-se a cada situació, ja que les cistelles poden variar molt en el seu contingut i preu, sent el detall sempre el més important que es té amb els empleats.

Pin It on Pinterest