La fruita de proximitat és la que es produeix a una distancia no major a 100 kilòmetres del lloc on es vendrà per al seu consum.

Un dels avantatges de consumir fruita de proximitat és que la seva qualitat sol ser millor. La raó és que el temps que transcorre entre la collita i el consum es menor que el d’una fruita transportada des de llocs més llunyans. Les propietats de les fruites de proximitat estan millor conservades, així beneficia la salut de qui les menja.

Beneficis de la fruita de proximitat

La fruita de proximitat és recollida en el seu punt òptim de maduració i la seva frescor, aroma i gust son més intensos perquè no ha estat tant temps emmagatzemada. No requereix passar per tractaments artificials que retarden la seva maduració, va del camp a la taula de forma més natural i ràpida.

Si consumim fruita de proximitat, aprofitem els beneficis de les fruites de temporada, aquelles que es cultiven segons les estacions de l’any.

El cultiu de la fruita de temporada, la recollida i el consum segueixen un cicle natural, segons l’estació, al estar destinada a consumir-se en llocs propers. La tenim a l’abast, sempre disponible i amb la seva riquesa de vitamines i minerals intacta.

Assegurar el cicle natural del cultiu, contribueix amb la sostenibilitat. Al menjar fruita de proximitat, ajudem a la conservació del patrimoni agroalimentari i a la conservació del medi ambient.

Μenor preu

La proximitat i l’estacionalitat son factors que influeixen en el preu de la fruita. L’abaratiment dels costos per concepte de transport i distribució es reflexa en el preu final. Els intermediaris es redueixen, així com els gestos d’emmagatzematge. Resulta molt més cara una fruita portada des d’un lloc a milers de kilòmetres de distancia, que una cultivada a només desenes de kilòmetres.

Menjar fruita de proximitat ens fa sentir amb més confiança amb respecte a quins tipus de productes estem consumint. La proximitat ens permet obtenir més informació sobre la provinença de la fruita sobre com ha sigut produïda i per quins productes.

El menor us del transport per portar la fruita de proximitat fins al consumidor, té un altre avantatge: es malgasta menys fruita. No és necessari recorre grans distancies, en els llargs recorreguts, inevitablement, es perdrà un percentatge de l’aliment.

Amb la disminució de l’ús del transport i emmagatzemen també es beneficia el medi ambient perquè es redueixen les emissions de CO2.

Afavoreix l’economia local

El consum de fruita de proximitat afavoreix l’economia local. Contribueix a fomentar el desenvolupament dels agricultors i comerciants de la zona.

Els productors mitjans i petits es veuen especialment afavorits al reduir-se el paper de l’intermediari per a la distribució de la fruita.

No sempre podem disposar a la nostra zona de tots el aliments que necessitem, però sí podem fer un esforç per trobar alternatives locals.

Per exemple, podem preferir una fruita de temporada local a una importada que no sigui de l’estació de l’any. Podem també presentar més atenció a l’etiqueta del producte per saber quin es el seu origen. O interessar-nos i investigar més sobre la fruita que es produeix en la zona on habitem i en quins mercats està disponible.

La filosofia de consum de fruita de proximitat està basada en alimentar-se de manera més natural, saludable i equilibrada. En que les fruites siguin més gustoses i mantinguin totes les propietats nutricionals per beneficiar la nostra salut.

Pin It on Pinterest