La caiguda de neu pot resultar favorable pel camp. Quan es tracta d’una capa de neu poc espessa, entre 5 o 6 centímetres, la neu es converteix en un aïllant dels cultius reduint les gelades.

Al nevar i crear una capa per damunt dels cultius es crea un aïllant de temperatura evitant oscil·lacions extremes i evitant perjudicar a les plantes. La neu fa també que no es produeixi una escalfor excessiva del sòl i així s’evita que la vegetació floreixi prematurament.

A part d’aquest efecte hivernacle que crea la neu en els cultius, també s’aprofita la neu caiguda, aquesta es va fonent i aporta aigua, manté la terra humida i esponjosa, i paradoxalment aïlla les arrels del fred.

La neu es bona per l’agricultura

El refrany “Año de nieves, año de bienes” és, generalment, cert. Els experts asseguren que la neu és bona pels cultius. També ho és per embasaments i aqüífers, i en el món de la ramaderia, ajuda a que hi hagi més pastura pels animals.

Tant en el camp com a la muntanya, la neu que es fon lentament, és molt positiva en tots aquells cultius. A més, amb el desglaç, es filtra cap a les capes freàtiques, que son autentiques reserves d’aigua de cara a primavera. Evidentment, també es van omplint els embassaments amb els que es regarà a l’estiu.

La neu ben avinguda és millor que les pluges torrencials que solen produir una gran erosió en els cultius i finalment l’aigua no s’infiltra al sòl com seria desitjable.

El fred també és beneficiós pels llenyosos com l’olivera i a més contribueix a trencar el cicle de plagues i malalties.

Efectes adversos

La neu també té la seva part negativa. Pot produir danys en la vegetació fen que es trenqui pel pes i a més, el perill de les grans nevades és que després, aquella neu es convertirà en gel. Entesos del món del camp asseguren que, si la neu es gela, pot danyar els brots de creixement, on estan les gemes que donaran els futurs fruits. Amb tants freds, son perilloses les conegudes com “gelades negres”, que afecten a tots els vegetals que estan en període de creixement.

I més que la neu, el que provoca majors danys en l’agricultura son les gelades tardanes, quan ja les plantes estan en ple creixement.

Pin It on Pinterest