La digestió és un dels processos més importants de l’organisme, ja que necessita els nutrients necessaris per funcionar de forma correcta i mantenir-se saludable. D’aquesta manera, el sistema digestiu s’encarrega de dividir els nutrients en parts, lo suficientment petites, com per que el cos les absorbeixi i les faci servir per generar energia, creixement i reparació cel·lular.

Així, les proteïnes es descomponen en aminoàcids, les grasses en àcids grassos i glicerol, i els carbohidrats en sucres simples. En la digestió, l’intestí prim absorbeix la major part dels nutrients que provenen de l’alimentació i el sistema circulatori els passa a altres zones del cos per la seva utilització o emmagatzematge.

Però, segur que algunes vegades has notat una digestió pesada o malestar estomacal. Per evitar que això passi, a vegades és suficient amb introduir una sèrie de canvis en el estil de vida, com portar a terme una dieta equilibrada, reduir el consum de substancies com l’alcohol o els aliments grassos, o practicar exercici físic de forma regular.

Les fruites; grans aliades per a la digestió

Al igual que hi ha aliments que provoquen gasos o inflor, també existeixen altres que poden facilitar el procés de digestió. Per això, una de les recomanacions principals és incrementar el consum de fruita, ja que aporta nutrients essencials, millora la digestió i prevenen la retenció de líquids.

Les fruites son riques en vitamines, minerals i fibra soluble, per la qual cosa faciliten el trànsit intestinal i eviten l’acumulació de grasses. Les més recomanables per ser riques en components que estimulen la digestió son les pomes, els plàtans, les prunes, les peres, les pinyes i les papaies.

No hem d’oblidar el poder del kiwi, que és una de les fruites més completes des del punt de vista nutricional. Aquesta fruita és rica en vitamina C i inclús pot duplicar la quantitat que contenen les taronges. A més, la ingesta regular produeix efectes beneficiosos en la funció gastrointestinal al millorar la digestió i l’estrenyiment.

Alguns cítrics com la llimona també contribueixen a millorar la digestió i eliminar toxines del cos. De fet, el suc de llimona pot servir per alleujar els símptomes d’indigestió i acidesa estomacal.

Causants de la indigestió

Com mengem també influeix i molt a la nostra digestió. En aquest sentit, especialistes apunten que “una bona digestió comença a la boca, amb la masticació». La indigestió també pot ser a conseqüència de menjar massa o massa rapit, ingerir aliments grassos o menjar en moments d’estrès. A més, fumar, beure massa alcohol, consumir medicines i el cansament excessiu també poden causar indigestió.

Pel contrari, menjar pausadament, masticar amb consciencia, menjar en un ambient tranquil, sopar aviat i seguir un ordre adequat amb els aliments, beneficiarà a les nostres digestions.

Consells per millorar l’energia digestiva

Ingesta de líquids: durant els àpats, el més adequat és separar la beguda del menjar. Tindríem que beure un bon got d’aigua abans de dinar o sopar, i després esperar de 30 minuts a 1 hora per tornar a ingerir líquids.

Seleccionar els aliments: reduir els làctics, fritures, sofregits, dolços químics i aliments processats i refinats, és una ajuda per fer desaparèixer el problema de les flatulències i l’abdomen inflat.

No abusar dels fàrmacs: entre ells, l’aspirina i els antiinflamatoris produeixen indigestió i inclús ulceres gàstriques. Sempre s’han de prendre els fàrmacs amb l’estómac ple.

Eliminar elements tòxics: el tabac, l’alcohol… son substancies tòxiques per l’aparell digestiu, causants, en part, d’una mala digestió.

Practicar exercici físic moderat: un excés d’exercici, pel contrari, podria deixar sense energia a la digestió. De fet, quan fem un exercici molt fort, després ni tan sols tenim gana. L’apetit desapareix i no torna fins que no ens em recuperat.

Evitar el contacte amb el fred: quan l’energia digestiva esta molt fluixa, qualsevol fred pot produir-li una deficiència, que es traduirà en símptomes com diarrea, malestar, inflor, etc…

Pin It on Pinterest