Has escoltat algun cop el concepte de comerç de proximitat? Es tracta d’una forma de consum que està tornant a posar-se de moda i que es contraposa a les grans superfícies comercials. Recordes les botigues de barri on la teva mare i els teus avis compraven els aliments diaris? Fleques, fruiteries, peixateries, carnisseries, merceries, drogueries i altres establiments de petita mida on s’ajudava al consumidor a trobar el que buscava, se’l aconsellava i assessorava sobre el producte i se’l tractava pel seu nom.

Eren lloc de trobada que fomentaven les relacions socials, on havia espai per les xarrades que ajudaven a conèixer el que menjàvem. Era un tipus de comerç on trobaves productes locals. Era el que es coneixia com a comerç de proximitat.

Era? Això sembla. Perquè hem substituït el petit comerç de proximitat per enormes superfícies comercials ubicades a les afores de les ciutats. Allà podem trobar casi de tot. Son autèntics paradisos pels amants de les compres i els apassionats de les cues eternes davant la caixa.

El comerç de proximitat busca subministrar-nos els productes que les persones necessitem el nostre dia a dia, evitant-nos desplaçaments innecessaris i pèrdues de temps, ja que tot ho podem trobar als carrers del barri. Afortunadament molts ja s’han donat compte de la importància de fomentar aquest tipus de comerç posant en marxa campanyes de conscienciació com a Barcelona o Madrid, perquè el comerç de proximitat és salut per al consumidor, per l’economia local i per el planeta.

Raons per practicar el comerç de proximitat

  • Si fas la compra al barri, estaràs estalviant en combustible i en transport públic. A més, ja saps que tots els medis de mobilitat contaminen, així que també estaràs apostant per un mon més net i sostenible.
  • Si tens clar el que necessites comprar i a més ho pots aconseguir al costat de casa, tindràs menys temptacions de comprar productes que no necessites. Segur que t’ha passat algun cop que has anat a un centre comercial a per alguna cosa en concret i has tornat carregat amb una pila de bosses. Quan comprem coses que no necessitem, com aliments, hi ha mes risc de que haguem de tirar-los, així que a més, no estàs desaprofitant menjar.
  • Trobaràs productes únics cultivats i produïts a la teva pròpia comarca. Moltes vegades, a les grans superfícies comercials, els productes estan importats d’altres parts del país o inclús del estranger, però si apostes pel comerç de proximitat ho estaràs fent pels petits agricultors i productors de la teva zona. Gaudiràs d’aquell gust dels productes de la teva comarca que no solen trobar-se a les grans superfícies.
  • Estaràs incentivant la economia local: Perquè aquelles grans superfícies estan jugant en contra dels petits comerciants, i això fa que zones que abans es caracteritzaven pel seu caràcter comercial, ara es rellevin a simples barris residencials. Segur que coneixes una zona de la teva ciutat que fa alguns anys hi habia les teves botigues favorites i que ara han tancat o ja no estan tan plenes de gent. És una pena que es perdin els antics barris de compres, on qui regentava l’establiment era un conegut proper.
  • Tornaràs a experimentar una nova forma de comprar: Caminar pels carrers del teu barri, gaudint d’un dia de sol i del aire lliure, és una nova forma de comprar, més responsable, que s’allunya molt dels recintes tancats com els centres comercials. Apostant pel comerç de proximitat podràs tornar als temps en els que no tenies que sortir del teu veïnat per trobar tot el que necessitaves.

Tot son avantatges si practiques el comerç de proximitat

  • Atenció personalitzada. En aquest tipus d’establiment, normalment de mida mes reduït, els amos solen ser especialistes, podent resoldre els teus dubtes i donant-te tota la informació que necessites.
  • El comerç de proximitat cuida el medi ambient. Evita els desplaçaments amb cotxe i redueix la contaminació ambiental. Al comprar productes locals, les distancies entre els llocs d’elaboració o cultiu dels productes fins el lloc de venda son més petits, per el que es produeix un menor impacte mediambiental.
  • Generem menys residus plàstics, ja que els productes, al no tenir que viatjar tant, no solen necessitar tants materials d’envàs que els protegeixin.
  • Ajudem a les persones agricultores i ramaderes properes, que son les que proveeixen a les botigues, per el que fomentem l’economia local.

Pin It on Pinterest