Què es un alimentació saludable?

Alimentar-se de forma saludable significa menjar una varietat d’aliments per rebre els nutrients necessaris per un creixement normal. Si el teu fill menja una gran varietat d’aliments basics de forma regular, estarà ben nodrit.

Quina quantitat de menjar és bona pel teu fill?

Amb bebès i nens petits, pel general, pots deixar que ells mengin la quantitat adequada en cada àpat, sempre que només els hi donis accés a aliments saludables.

Els bebès ploren per fer-nos saber que tenen gana. Quan estan plens, deixen de menjar. La cosa es complica als 2 o 3 anys quan els nens comencen a preferir el gust de certs aliments o a rebutjar el gust d’altres. Però encara llavors, la millor manera sol ser donar-los accés només a aliments saludables i permetre’ls decidir quant menjar.

Com ajudar al teu fill a tenir una bona alimentació?

 • El teu treball és oferir alternatives d’aliments nutritius als àpats i decidir què, on i quan menjar.
 • El treball del teu fill és decidir quina quantitat dels aliments servits vol menjar. El teu fill decideix quant o inclús si menjar.

Pots ajudar a donar suport als hàbits alimentaris saludables del teu fill de la següent manera:

 • Menjar junts en família amb la major freqüència possible. Fes dels àpats en família un moment agradable i positiu. Evita fer comentaris sobre la quantitat o el tipus d’aliment que menja el teu fill. La pressió per menjar redueix l’acceptació dels nens d’aliments nous o diferents.
 • Tria aliments saludables pels àpats de la teva família. Els nens noten les seleccions que fas i segueixen el teu exemple.
 • Fes que les hores per menjar siguin bastant previsibles. Menja aproximadament a la mateixa hora tots els dies i sempre a taula.
 • Gaudeix del temps junts, no facis res més durant els àpats: sense televisió ni altres distraccions.

Altres maneres per ajudar al teu fill a mantenir-se saludable:

 • Estableix límits de temps diari de televisió i altres dispositius.
 • Fes que l’activitat física sigui part de la vida diària de la teva família. Per exemple, porta al teu fill caminant a l’escola i sortiu a passejar després de sopar. Ensenya-li al teu fill petit a saltar, ballar, jugar, muntar en bicicleta i altres coses. Incita al teu fill a que trobi les seves maneres favorites d’estar actiu.
 • Porta al teu fill a totes les visites de control recomanades. Pots utilitzar aquest temps per parlar amb un metge del ritme de creixement del teu fill, del nivell d’activitat i dels hàbits alimentaris.

Què causa els mals hàbits alimentaris?

 • Si sempre hi ha llaminadures i menjar poc saludable disponible, la majoria dels nens escolliran aquests aliments, en lloc d’aliments més nutritius. Però prohibir aquestes opcions pot fer que el teu fill las vulgui inclús més. Pots incloure alguns aliments menys nutritius com part dels àpats del teu fill, per que aprengui a gaudir-los junt amb altres aliments saludables i adequats per nens:
 • Les lluites de poder entre un pare i un fill poden afectar la conducta alimentaria. Si es pressiona als nens a menjar un aliment determinat, és molt probable que es negui a menjar-lo, inclús si es tracta d’algun aliment que sol gaudir. Ofereix una varietat d’aliments nutritius, així el teu fill pot dir què i quant menjar de les opcions que li ofereixes.
 • La tristesa o ansietat d’un nen, o una crisis familiar, poden fer que mengi menys o en excés. Si penses que les emocions del teu fill estan afectant la seva alimentació, concentra’t en resoldre el problema que causa les emocions, en lloc de concentrar-te en la conducta alimentaria.

Si el teu fill està sa i menja una dieta nutritiva i variada, però sembla que mengi molt poc, és possible que simplement necessiti menys energia (calories) que altres nens. Tots els nens tenen diferents necessitats calòriques.

Pin It on Pinterest